Naciśnij poniżej, by przekazać darowiznę.

Nigeryjczyk Omar Farouq Bashir był nastolatkiem, gdy w kłótni z rówieśnikiem powiedział coś, co uznano za bluźnierstwo.

Został za to skazany przez sąd szariacki na 10 lat więzienia.

W obronie Omara stanął dr Piotr Cywiński, dyrektor Miejsca Pamięci Auschwitz-Birkenau i prezes Fundacji, ze wsparciem ponad 300 osób z całego świata, gotowych odbyć część wyroku w zamian za zwolnienie chłopca.

Wsparcie to sprawiło, że sprawa Omara znalazła się w centrum uwagi na całym świecie. Na szczęście wyrok nie zapadł. Dzięki wysiłkom zespołu prawników Omar został oczyszczony z zarzutów, uniewinniony i zwolniony z więzienia 25 stycznia 2021 roku.

Jednak jego życie jest nadal poważnie zagrożone przez grupy ekstremistyczne. Aby uniknąć ewentualnego ataku, Omar musiał po wyjściu na wolność natychmiast zmienić miejsce zamieszkania.

Chętnych prosimy o zapoznanie się z materiałami:

Pierwszy list Piotra Cywińskiego do Prezydenta Nigerii

Drugi list Piotra Cywińskiego do prezydenta Nigerii wraz z listą ochotników gotowymi pomóc Omarowi

Tweet ogłaszający uwolnienie Omara

Media:

STANOWISKO UNICEF (16 września 2020)
BBC (25 września 2020)
DEUTSCHE WELLE (26 września 2020)
CNN (31 stycznia 2021)

Pomóż Omarowi w budowaniu nowego życia.

Szanowni Państwo. Z radością informujemy, że udało się zebrać 3843,19 euro i 4775,85 złotych.

Wszystkim darczyńcom pragniemy wrazić naszą wdzięczność. Pieniądze te zostaną przeznaczone na sfinansowanie nauki Omara Farouqa.

Fundacja finalizuje aktualnie podpisanie specjalnej umowy z Fundacją Edukacyjną Johna Godsona, który jest byłym posłem na Sejm RP, zamieszkałym w stolicy Nigerii. Fundacja ta, wspierająca na co dzień edukację konkretnych osób w Nigerii, zajmie się finansowaniem dalszej edukacji Omara. Informacje na ten temat będą się ukazywały na tej stronie.

Raz jeszcze bardzo dziękujemy wszystkim osobom, które wsparły akcję ratowania nastolatka!

Regulamin darowizn przez stronę internetową Fundacji Auschwitz-Birkenau