W okazji 80. rocznicy upamiętniającej wybuch powstania w getcie w Białymstoku, sekretarz stanu USA Antony Blinken, zapowiedział wsparcie USA dla rozwoju projektu wirtualnego zwiedzania Miejsca Pamięci Auschwitz-Birkenau.

– Stany Zjednoczone zawsze będą wspierały takie działania - powiedział sekretarz Blinken. – Stawiamy kolejny krok na tej drodze, współpracując z amerykańskim Kongresem, by dzięki inwestycji o wartości 1 miliona dolarów, stworzyć wirtualną podróż po Auschwitz-Birkenau, co pozwoli większej liczbie osób zapoznać się z tymi wstrząsającymi wydarzeniami - ogłosił.

– Fundacja Auschwitz-Birkenau, od samego początku swojego istnienia, skupiała się na zachowaniu Miejsca Pamięci dla przyszłych pokoleń. Dzisiaj jednak coraz bardziej jest również zaangażowana w działania edukacyjne. Stworzenie specjalnej platformy, dzięki której ludzie z całego świata, za pomocą Internetu, będą mogli zwiedzić online tereny Muzeum, z dodatkowym wsparciem USA, będzie kluczowe dla rozwoju tej unikatowej i nowatorskiej koncepcji – powiedział prezes Fundacji Auschwitz-Birkenau oraz dyrektor Muzeum Auschwitz, Piotr Cywiński.

- Żadne z działań edukacyjnych w Muzeum, wspieranych przez fundację, nie jest finansowane z funduszu żelaznego, który został stworzony specjalnie w celu zachowania Miejsca Pamięci – dodał Cywiński.

Innowacyjna aplikacja „Auschwitz in Front of Your Eyes”, za pośrednictwem której miliony osób zyskają dostęp do edukacji prowadzonej bezpośrednio z autentycznego Miejsca Pamięci, będzie służyć ludziom z całego świata do zwiedzania z przewodnikiem online terenów byłego niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz-Birkenau. Narracja prowadzona będzie na żywo, a edukator będzie wykorzystywał także materiały multimedialne, archiwalne fotografie, prace artystyczne, dokumenty oraz świadectwa ocalałych.

Ambasador USA w Polsce Mark Brzeziński powiedział: – Wkład Stanów Zjednoczonych pokazuje nasze zaangażowanie w działania mające na celu zapewnienie, że “Nigdy więcej” oznacza “Nigdy więcej”. Misja USA w Polsce to anty-antysemityzm. Jesteśmy zaszczyceni możliwością współpracy z Fundacją i Miejscem Pamięci Auschwitz-Birkenau w tym kluczowym i innowacyjnym przedsięwzięciu edukacyjnym, który dotrze do ludzi na całym świecie.

– Rozwój tej technologii i wykorzystanie platformy do celów edukacyjnych pozwoli nam wspólnie zachować tragiczne doświadczenia ofiar i Ocalałych z Auschwitz oraz upowszechniać je w skali globalnej. Mam nadzieję, że wkrótce inne kraje dołączą do Stanów Zjednoczonych, Monako i Malty, przyczyniając się do tych starań. W dobie polaryzacji i rosnących napięć społecznych wykorzystywanie instrumentów, dzięki którym dotrzemy do coraz szerszej publiczności, wydaje się koniecznością. Znakomita współpraca Fundacji, Muzeum i globalnych liderów technologicznych nad platformą przyczynia się do realizacji naszej misji – powiedział Wojciech Soczewica, dyrektor generalny Fundacji Auschwitz-Birkenau.

Projekt tej specjalnej platformy, dedykowanej dla Miejsca Pamięci, powstał we współpracy Muzeum, Fundacji Auschwitz-Birkenau, izraelskich firm AppsFlyer i Diskin, oraz dzięki wsparciu specjalistycznych firm, jak Orange, która zapewniła stabilny i szybki bezprzewodowy dostęp do Inter