Kwotą 10 milionów euro Polska wesprze Fundusz Wieczysty Fundacji Auschwitz-Birkenau. Specjalną ustawę w tej sprawie poparły wszystkie sejmowe kluby oraz Senat. Prezydent RP Bronisław Komorowski podpisał ją 5 października 2011 r.

„To miejsce stanowi uniwersalny symbol zła i jest bardzo ważnym punktem odniesienia dla wielu ludzi na całym świecie. Dzięki zaangażowaniu finansowemu Polska dołącza do grona najistotniejszych darczyńców projektu i potwierdza swoją dotychczasową politykę ochrony pamięci ofiar drugiej wojny światowej" – napisano w uzasadnieniu ustawy, w którym przypomniano także, że rząd Rzeczpospolitej Polskiej finansuje bieżące działania Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau.

– To ważna decyzja. Polski nie mogło zabraknąć wśród państw wspierających zachowanie autentyzmu Miejsca Pamięci Auschwitz – powiedział prezes Fundacji dr Piotr M.A. Cywiński. Jej zadaniem jest zgromadzenie kwoty 120 mln euro na Fundusz, z którego coroczne odsetki w wysokości 4-5 mln euro pozwolą na planowe i systematyczne realizowanie niezbędnych prac konserwatorskich na terenie Miejsca Pamięci. – Auschwitz jest przede wszystkim światowym symbolem Holocaustu. Jest miejscem, które więcej mówi o naturze człowieka, niż chcielibyśmy usłyszeć.  Dla nas, Polaków, jest to także nasz największy cmentarz. Nigdzie nie zginęło więcej Polaków w jednym miejscu – podkreślił Cywiński.

Polski wkład finansowy to ok. 8 procent całego Funduszu Wieczystego. Pieniądze wpłacane będą w ratach przez najbliższe cztery lata. Niemal całą pozostałą sumę udało się pozyskać od rządów państw szczególnie wrażliwych na tragiczną historię ofiar Auschwitz i mobilizujące przesłanie dla kolejnych pokoleń płynące z tego miejsca. Wśród głównych darczyńców Fundacji są także rządy Republiki Federalnej Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Austrii i Wielkiej Brytanii.