Tajwan dołączy do grona darczyńców Fundacji Auschwitz-Birkenau. Wsparcie wyniesie 1,5 miliona złotych, a zgodnie z deklaracją środki te zostaną przeznaczone na realizację projektów edukacyjnych poświęconych historii Auschwitz z użyciem nowych technologii.

Porozumienie w tej sprawie podpisali 14 grudnia w Warszawie Szef Biura Przedstawicielskiego Tajpej Weber W.B. Shih, prezes Fundacji Auschwitz-Birkenau dr Piotr M. A. Cywiński oraz dyrektor generalny Fundacji Wojciech Soczewica.

– W ostatnich latach, dzięki Fundacji Auschwitz-Birkenau, zaangażowaniu wielu państw, prywatnych darczyńców i samorządów udało się zabezpieczyć konserwację rozległego, a najważniejszego na świecie Miejsca Pamięci. W 2020 r., w trudnym czasie pandemii, Fundacja rozpoczęła prace nad zdecydowanym wzmocnieniem głosu Miejsca Pamięci – powiedział prezes Fundacji i dyrektor Muzeum Auschwitz dr Piotr M. A. Cywiński.

– Jest rzeczą zdecydowanie wartą odnotowania, że pierwszy duży projekt edukacyjny realizowany w ten sposób powstaje dzięki zaangażowaniu ludzi z dalekiego – z naszej perspektywy – Wschodu. Auschwitz jako symbol, ma wymowę ogólnoświatową – podkreślił.

Realizowane w przyszłości projekty mają wykorzystywać najnowsze technologie w edukacji, aby pomóc w edukowaniu o historii Auschwitz i tym samym pomóc w zachowaniu pamięci o ofiarach niemieckiego nazistowskiego obozu.

– Tajwan, stojąc na straży szczytnej wartości, jaką jest poszanowanie praw człowieka, wyraża gotowość przyłączenia się do międzynarodowego grona darczyńców wspierających wysiłki Fundacji na rzecz zachowania miejsc Zagłady jako fundamentów edukacji i świadomości dla przyszłych pokoleń – powiedział Weber W.B. Shih.

– Działania Fundacji są możliwe wyłącznie dzięki solidarnemu wsparciu szerokiej koalicji międzynarodowej. Dlatego tak ważne jest, że stale rozszerza się grono partnerów Fundacji, gotowych przejąć istotną część odpowiedzialności za wspólną przyszłość – powiedział dyrektor generalny Fundacji Wojciech Soczewica.

– Podobieństwo wyzwań, przed jakimi stają dzisiejsze młode pokolenia w Europie czy Azji, oznaczają dla nas konieczność poszukiwania wspólnych odpowiedzi na trudne wnioski z historii. Tym większą szansą dla Fundacji jest tajwańskie wsparcie dla nowoczesnych projektów edukacyjnych – dodał Soczewica.